Рус Укр
ГоловнаПублікаціїАналітика Оренда житла: як отримати субсидію
Новини ЖКГ
07 Березня 2024 p.
06 Березня 2024 p.
04 Березня 2024 p.
01 Березня 2024 p.
29 Лютого 2024 p.
28 Лютого 2024 p.
23 Лютого 2024 p.
21 Лютого 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Оренда житла: як отримати субсидію

Впродовж минулого року уряд шість разів переглядав порядок надання населенню субсидій на оплату ЖКП, щоразу його спрощуючи. Однак, не зважаючи на це, у громадян досі виникає ряд запитань, зокрема, як отримати субсидію орендарю квартири.

Починаючи з квітня 2015 року, Кабінет Міністрів шість разів вносив зміни до порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива. Усі корективи, запропоновані урядом, спрямовувалися на спрощення механізму надання відшкодування з метою подальшої популяризації серед громадян субсидій і відповідно зменшення кількості невдоволених опісля «квітневого» стрибка тарифів на комунальні послуги та ціни на газ.

Так, якщо коротко, з 1 травня для того, щоб стати претендентом на отримання субсидій потрібно заповнити та надіслати до Управління праці і соціального захисту населення лише два документи – заяву про призначення житлової субсидії та декларацію про доходи. Це можуть зробити не лише безпосередні власники житла чи зареєстровані в ньому особи, але й орендарі, котрі оплачують комунальні послуги. Єдиною умовою, за якої субсидія не надається, є здійснення впродовж року єдиноразової покупки на суму більше 50 тис. грн.
 
Решта змін, котрі вносилися до порядку впродовж 2015 року, мали точковий характер і удосконалювали те чи інше раніше виписане положення.
 
Як наслідок, сьогодні в Україні, за даними Держстату, субсидії на оплату житлово-комунальних послуг отримують понад 5,4 тис. домогосподарств. І прогнозується, що чисельність субсидіянтів стрімко зростатиме й надалі в силу подальшого підвищення тарифів на ЖКП. «Цьогоріч (на субсидії. - ред.) закладено 35 млрд грн, це вже 5% бюджету, але це може бути не вся необхідна сума. Через подальше підвищення тарифів кількість субсидіантів може бути збільшена до 7 млн, а не 5,4, як сьогодні», - зокрема зазначає Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.
 
Однак, поряд з цим у громадян досі часто виникають запитання з приводу того, як отримати субсидію, особливо, коли мова йде про орендоване житло.
 
Повернемося до початку – згідно з постановою Кабінету Міністрів №848 від 21 жовтня 1995 року, зокрема пунктом 6, передбачено, що субсидія в окремих випадках може призначатися особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні (будинку) на підставі договору найму (оренди) житла.
 
Відшкодування на оплату ЖКП таким особам призначається за рішенням районної, районної у м. Києві і Севастополі держадміністрації та виконавчого органу міської і районної ради або утвореної ними комісії на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.
 
Щоб скористатися правом на отримання субсидії винаймачі житла мають підтвердити факт проживання в орендованій квартирі (таким підтвердженням є договір оренди) та оплачувати житлово-комунальні послуги.
 
Для призначення державної допомоги необхідно подати заяву про призначення житлової субсидії, декларацію про доходи й витрати членів сім’ї орендаря та договір найму (оренди) житла до органу соціального захисту населення за місцем проживання.
 
У заяві, яка подається для призначення субсидії, потрібно зробити відмітку про необхідність її розгляду комісією (підкреслити відповідний текст).
 
 
При цьому варто пам’ятати, що договір оренди житла має відповідати умовам ст.ст 810-825 Цивільного кодексу України. Зокрема, документ повинен бути викладений у письмовій формі та нотаріально посвідченим (якщо мова про термін понад 3 роки). Типовий договір на оренду житла не передбачений.
 
Практика виходить з того, що у такому документі кожну сторону потрібно чітко ідентифікувати, тому зазвичай у реквізитах фізичної особи вказують:
- прізвище, ім’я, по батькові;
- ідентифікаційний номер;
- адресу місця реєстрації (прописка);
- паспортні дані (серія, номер);
- номер телефону.
 
Також у договорі оренди мають бути зазначені особи, які проживають разом із винаймачем (за винятком тимчасових мешканців).
 
Окремо зауважимо, щодо факту оплати орендарем квартири житлово-комунальних послуг. Цивільним кодексом передбачено, що винаймач житла самостійно вносить плату за комунальні послуги, якщо інше не передбачено договором про оренду (ч.3,ст.815), а Положення про порядок надання субсидій не містить вимоги відкриття особового рахунку на особу, яка звертається за призначенням субсидії. Тому у заяві на отримання відшкодування достатньо вибрати з наведеного переліку та зазначити житлово-комунальні послуги, якими користується родина, номери особових рахунків, за якими проходить оплата послуг та назву організацій, які надають відповідні послуги.
 
Примітно, Міністерство соціальної політики обіцяє у 2016 році продовжити реформування системи надання субсидій населенню для оплати житлово-комунальних послуг. «Продовжуватимемо реформувати і трансформувати систему субсидій. Перший крок ми зробили рік тому, і крок успішний, який оцінили, я сподіваюся, люди. Адже на сьогодні 5,5 млн. українських родин уже отримують субсидії і жодним чином не відчули на собі підняття у два-чотири рази цін на електроенергію, тепло, газ, тощо», - зазначає Міністр соціальної політики Павло Розенко
 
Однак, які положення зазнають ще більшого спрощення, у відомстві поки що не зізнаються.
 
Анастасія Люк
 
Коментарі (1)
Avrora Babylon
19 Грудня 2016 p. 10:50
А как оформить супсидию если не являешься владельцем жилья, но проживаешь в данном жилье, прописан в нем и оплачиваешь коммунальные услуги? Документы на супсидию подавали, но ее не назначили. Теперь с зарплатой в 1500 грн мать одиночка должна заплатить 200 грн за свет и 800 за газ.