Рус Укр
ГоловнаПублікаціїОСББСтатистика по функціонуючим ОСББ в Україні

Статистика по функціонуючим ОСББ в Україні

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України опублікувало данні, що станом на 01 січня 2019 року в країні функціонує 26 603 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Водночас, Міністерство юстиції України надає доступ до відкритого реєстру юридичних осіб, в якому станом на 03 січня 2019 року маємо 29 751 активних ОСББ (не припинених, не в стані припинення, не банкрутів та подібних станах). 
 
Різниця між даними міністерств складає трохи більше ніж 3 тисячі об’єднань (12%).
 
Фахівці сервісу osbb.X, направили запит до Мінрегіону для роз’яснення підрахунку кількості функціонуючих ОСББ в Україні. У відповідь отримали лист в якому крім посилань на закони про місцеве самоврядування, державні адміністрації та про відносини організацій з ними, є інформація про те, що міністерство відображає показники щодо управління житловим фондом, надані обласними та Київською міською державними адміністраціями. А от відносини з підприємствами, установами та організаціями, що не перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад, можуть будуватись на договірній основі.
 
Виходячи з цього, можна припустити що дані, які Мінрегіон отримує по довгій ієрархічній дорозі від села до міністерства, можуть мати похибку, вже навіть не говорячи про договірні відносини. Крім того, процес створення ОСББ розпочався ще в далекому 1995 році, враховуючи тогорічні механізми передачі даних, також можна поставити під сумнів актуальність цих даних більш ніж 20 річної давнини.
 
У жодному разі не хочеться казати про некоректність даних Мінрегіону. На нашу думку, вони просто можуть бути неповними. Так що в цій ситуації, наші фахівці більше схильні вірити даним Міністерства юстиції. ОСББ не може працювати неофіційно. Якщо воно було створене 20 років тому то й зареєстровано у Мінюсті, й відповідно в реєстрі про це є запис.
 
Проаналізувавши реєстр юридичних осіб станом на початок 2019 року ми отримали перелік ОСББ в кожній області України. Згідно з попереднім аналізом реєстру, зробленого на початку грудня, можемо сказати про приріст нових реєстрацій об’єднань за один місяць.
 
 
Висновки можна зробити різні, так само як і здивуватись деяким цифрам. Але це, поточна ситуація з ОСББ у сфері житлово-комунального господарства України.
 
Що стосується близької до ОСББ форми керування: ЖБК, то за місяць маємо чи 1-3 нових реєстрацій по країні, чи взагалі від'ємну цифру, тобто відбулось закриття кооперативу. ЖБК просто стоїть на місці.
 
Загальну статистику по ОСББ та ЖБК, фахівці сервісу osbb.X, оновлюють 2 рази в місяць, так що можна самостійно слідкувати за кількістю та змінами.
 
І наостанок, враховуючи місячну динаміку реєстрації ОСББ в країні, вже під кінець лютого 2019 року можна сміливо сказати що рубіж в 30 000 зареєстрованих ОСББ подолано (згідно з даними  Мінюсту). З іншого боку, з такою динамікою потрібно ще 70 років, щоб всі багатоквартирні будинки в країні керувались співвласниками. Зменшиться чи збільшиться цей час, залежить тільки від нашої з вами активності й бажання.
 
 

Назад