Рус Укр
ГоловнаПублікаціїЖитлоЩо робити, якщо вашу квартиру затопили: покрокова інструкція

Що робити, якщо вашу квартиру затопили: покрокова інструкція

Проживання в багатоповерхівці має як свої плюси, так і мінуси. І серед суттєвих недоліків - проживання під квартирою безвідповідальних сусідів, що посилює шанси бути затопленим. Залиття квартири здатне зіпсувати меблі і дорогі речі, звести до нуля хороший ремонт. А якщо залиття відбувається з носіїв гарячої води, то ще й принести шкоду здоров'ю.
 
Причини затоплення можуть бути найрізноманітнішими – від незакритого крана, серйозної поломки, прориву труб до таїння снігу через діряву кришу будинку. 
 
Майже кожен українець стикався із проблемою підтоплення власного житла; однак не всі знають, що мають право на компенсацію.
 
Незалежно від того, хто є винуватцем – ОСББ, ЖЕК чи сусіди – та за яких обставин стався неприємний інцидент, громадяни можуть вимагати відшкодування завданих збитків відповідно до статті 22 Цивільного кодексу України.
 
Порядок дій у такій складній життєвій ситуації наступний:
 
  • По-перше, слід зафіксувати факт затоплення на фото чи відеокамеру. Для того, аби ваші фото та відео могли бути доказом у суді, на них має стояти відповідна дата.
  • По-друге, документально зафіксуйте факт затоплення (складіть перелік зіпсованих речей). Необхідно одразу звернутися до ОСББ чи ЖЕКу, або до іншої експлуатаційної організації, на балансі якої перебуває ваш будинок; згодом варто скласти акт про залиття квартири.
  • По-третє, здійсніть оцінку завданих збитків. Таку оцінку здійснюють незалежні експерти або експертні організації, оскільки без неї в суді буде неможливо довести реальну суму збитків.
  • По-четверте, виявіть того, хто ж є фактичним винуватцем затоплення. Не завжди це сусіди зверху, часто інцидент трапляється у наслідок неналежного стану труб, перевірку яких повинен здійснювати саме ЖЕК або ОСББ. Найкраще це зробити на етапі документального фіксування події.
  • По-п'яте, спробуйте домовитися на пряму з винуватцями. Направте на їхню адресу письмову заяву з поштовим повідомленням про відправку, в якій пропонуєте врегулювати ситуацію без звернення до суду.
  • По-шосте, у разі, коли винуватці відмовляються від діалогу і не хочуть в добровільному порядку відшкодовувати збитки – одразу йдіть до суду. Вам потрібно звертатися з позовною заявою до суду за місцем заподіяння шкоди (фактичного проживання).
Для подачі позову до суду про відшкодування шкоди заподіяної затопленням квартири, в наявності необхідно мати такі документи: Акт про затоплення квартири, бажано з інформацією про причини затоплення; Документи, що підтверджують право власності або володіння квартирою; Висновок експерта про розмір збитку (на свій страх і ризик).
 
Що необхідно довести в суді при затопленні квартири.
 
Першим правовим питанням є визначення винуватця затоплення. Його можна знайти, встановивши причину.
 
Наступним значимим з юридичної точки зору завданням, є оцінка шкоди, яка підлягає відшкодуванню. Варто знати, що дані питання являються доволі суперечливими, для їх вирішення потрібно залучати спеціалістів.
 
Відповідно до статті 1166 Цивільного кодексу України шкода, принесена власності фізичної (та юридичної) особи повинна бути відшкодованою в повному обсязі особою, яка її спричинила.
 
Статтею 383 Цивільного кодексу України з урахуванням обставин справи, суд за вибором потерпілого може зобов'язати особу, яка спричинила збитки, відшкодувати їх в натуральному вигляді (тобто відремонтувати зламану річ, чи зробити ремонт в затопленому приміщенні), або відшкодувати втрату в повному розмірі матеріально.
 
Проведення експертизи при залитті кватири.
 
Інколи справжню причину залиття може визначити тільки спеціаліст. Він також може допомогти вирахувати приблизну вартість відновлювального ремонту квартири/кімнати. Спеціалістом встановлюється вартість приміщення, ремонту та постраждалих меблів, побутової техніки до залиття. Це необхідно для визначення ціни позову. При цьому, потрібно мати на увазі, що оціночна вартість житла/постраждалого майна може бути оскаржена на суді відповідачем. В такому випадку судом додатково призначається оцінка та експертиза (будівельно-технічна та товарознавча). Тому особі, постраждалій від залиття необхідно не спішити з ремонтом, та не викидати пошкоджені залиттям речі.
 
Моральна шкода.
 
Окрім матеріальної шкоди Ви маєте право на заявлення до суду вимоги компенсації спричиненої Вам моральної шкоди, аргументуючи тим, що зазнали душевних страждань у зв'язку з протиправною поведінкою щодо Вас винуватця затоплення (тобто не бажає добровільно відшкодувати шкоду, ігнорує Ваші правомірні вимоги про таке відшкодування), а також душевних страждань у зв'язку із знищенням чи пошкодженням Вашого майна, що, можливо, призвели до погіршення стану Вашого здоров’я або членів сім’ї.
 

 


Назад