Рус Укр
ГоловнаПублікаціїОСББПершочергові заходи ОСББ та ЖБК під час карантину

Першочергові заходи ОСББ та ЖБК під час карантину

Міністерство розвитку громад та територій України розробило рекомендації керівникам ОСББ, ЖБК на час карантину.
  • Поінформуйте мешканців про карантин та умови убезпечення від розповсюдження вірусу. Розмістіть в під’їздах чи біля них плакати з інформацію про те, як себе поводити.
  • Запровадьте періодичну дезінфекцію будинку: миття кабіни ліфту, першого поверху, ручок вхідних дверей, перил сходів тощо.
  • Забезпечте заходами захисту прибиральників та двірників.
  • За можливості обмежте доступ мешканців до дитячих та спортивних майданчиків
  • Комунікуйте з мешканцями, які можуть потребувати сторонньої допомоги (одинокі люди літнього віку, важкохворі люди тощо), уточніть чи потребують вони допомоги і за можливості допоможіть самостійно або передайте інформацію органу місцевого самоврядування чи в місцевий штаб/волонтерську організацію, які опікуються цим питанням
  • Підтримуйте зв’язок з органом місцевого самоврядування та штабами підтримки для координації спільних зусиль та обміну оперативною інформацією.
 
 
Нагадаємо, процес утворення ОСББ починається зі створення ініціативної групи, мінімум з трьох власників житлових або нежитлових приміщень будинку та відповідає за підготовчу роботу по створенню ОСББ.
 
Після створення ОСББ співвласники багатоквартирних будинків керуючись статтею 10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» самостійно визначатимуть дату проведення поточного і капітального ремонтів, реконструкції, реставрації, технічного переоснащення спільного майна будинку та визначення підрядників для виконання таких робіт, перелік та розмір витрат на управління багатоквартирним будинком, відключення будинку від мереж централізованого постачання комунальних послуг у порядку, встановленому законом, і визначення системи подальшого забезпечення будинку комунальними послугами тощо.
 
Рішення ОСББ приймаються більшістю голосів. І якщо більшість прийме рішення, воно є обов’язковим для всіх мешканців, навіть для тих, хто це рішення не підтримав.

При створенні у будинку ОСББ існує можливість брати участь в державних та місцевих програмах підтримки, а також претендувати на залучення кредитів. Однією з таких програм є програма Фонду енергоефективності «Енергодім». Скориставшись нею, можна отримати відшкодування на термомодернізацію будинку від 40% до 70%. 


Назад