Рус Укр
ГлавнаяПубликацииЖильеКабмін спростив запровадив у будівництві принцип мовчазної згоди
Новости ЖКХ
19 марта 2024 г.
07 марта 2024 г.
06 марта 2024 г.
04 марта 2024 г.
01 марта 2024 г.
29 февраля 2024 г.
28 февраля 2024 г.
23 февраля 2024 г.
21 февраля 2024 г.
Опросы все опросы
ЧТО ПРЕПЯТСТВУЕТ ВАМ ВОВМРЕМЯ ПЛАТИТЬ ПО СЧЕТАМ ЗА УСЛУГИ ЖКХ?
Слишком высокие тарифы
Регулярное повышение квартирной платы
Низкое качество услуг или их полное отсутствие
Не соблюдение исполнителями сроков по вывозу мусора
Бездействие ЖЭКа
Ничего, я всегда вовремя плачу
Я не считаю нужным платить за коммунальные услуги

 







 

Кабмін спростив запровадив у будівництві принцип мовчазної згоди

Постанова Кабінету Міністрів №722 "Деякі питання здійснення дозвільних і реєстраційних процедур у будівництві в умовах воєнного стану" значно спрощує старт будівництва та введення в експлуатацію
Постанова Кабінету Міністрів №722 "Деякі питання здійснення дозвільних і реєстраційних процедур у будівництві в умовах воєнного стану" значно спрощує старт будівництва та введення в експлуатацію, про це розповіли у Конфедерації будівельників України (КБУ).
 
"В умовах військової економіки роль держави зазвичай значно зростає. Але щоб стати сильною і успішною, держава має довіряти своїм громадянам, враховувати їхній ініціативний потенціал і спиратися на їхнє бажання долучитися до відновлення країни. Спрощення процесів отримання дозвільних документів, передбачене цією постановою, не лише стимулює замовників, будівельників і всю галузь, а й робить взаємодію держави, бізнесу та громадян максимально ефективною", - говориться у повідомлені КБУ.
 
Згідно з ухваленим 24 червня документом, крім повернення обумовлених законом термінів надання адміністративних послуг, запроваджується також механізм мовчазної згоди.
 
Так, якщо орган місцевого самоврядування не надає протягом 10 днів містобудівні умови та обмеження або аргументовану відмову, замовник будівництва може розпочинати проєктування об'єкта без них, із подальшим отриманням дозволу на будівництво.
 
Принцип мовчазної згоди також запроваджується для об'єктів і на територіях культурної спадщини: якщо протягом передбачених законом 30 днів проєкт не отримує резолюції від відповідного органу охорони культурної спадщини, то замовник може діяти без цього погодження або дозволу.
 
Міністрерство розвитку громад та територій України прокоментувало, що ці рішення прийняті для того, щоб стимулювати та прискорити процеси будівництва й усунути моменти, які можуть ці процеси гальмувати, але це не означає, що замовник зможе порушувати чинне законодавство.
 
Проєктування все одно здійснюється відповідно до містобудівної документації на місцевому рівні та обмежень у використанні земель, а також згідно з Державними будівельними нормами, де прописано всі питання міцності, надійності, пожежної безпеки, інклюзивності тощо.
 
У Мінрегіоні наголосили, що спрощення не означає відсутності контролю: Державна інспекція архітектури та містобудування (ДІАМ) видасть дозвіл лише за наявності позитивного звіту за результатами експертизи проєкту та розгляду проєктної документації.
 
Ухвалені зміни мають прискорити та спростити введення в експлуатацію вже готових об'єктів житлового будівництва. Зокрема, в умовах воєнного стану дозволено відкладати роботи з благоустрою території та оздоблення фасадів.
 

Також прийнята Постанова спрощує процеси будівництва невеликих індивідуальних житлових будинків. Із залученням архітектора, який проєктує будівлю з дотриманням усіх норм, спорудження будинку площею до 500 кв. м буде можливим без отримання будівельного паспорта, зазначено в повідомленні.  

 
Комментарии (0)